Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

σεζλόνγκ ή ψάθα.....?



θυμάμαι μικρή δεν υπήρχαν σεζλόνγκ στις παραλίες.....
ταβερνάκια θυμάμαι λιγοστά.....ο κόσμος πήγαινε στην θάλασσα με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ σωσίβια, πετσέτες,ψάθες και τάπερ γεμάτα κεφτέδες πιπέρια γεμιστά άντε και καμιά ντομάτα .....επιδόρπιο υπήρχε φυσικά σε κάθε παραλία......ο λουκουμάς!!!
όσοι είχαν κούρσα την φόρτωναν με τραπεζάκια , ομπρέλες και καρέκλες....
οι υπόλοιποι φορτώνονταν στο λεωφορείο και αφού κάνανε το πρώτο μπάνιο εκεί μέσα έφταναν στην κοντινή παραλία χαρούμενοι....είχε και πλαζ τότε...πληρώναμε εισιτήριο γιατί είχαν και ντουζ!!!!
θυμάμαι το καραβάκι την < Ιουλία> που μας έπαιρνε από τον Λευκό Πύργο και μας πήγαινε Περαία, Μπαχτσέ Τσιφλίκι και Αγία Τριάδα....οι πλούσιοι τότε είχαν εκεί τα εξοχικά τους....μέχρι να πάρει άδεια ο μπαμπάς πηγαίναμε και μεις με την κούρσα...μετά καθόμασταν για ένα ολόκληρο μήνα στην Αγία Τριάδα για να κάνουμε μπάνια....για τα λαιμά έλεγε η μαμά έπρεπε να κάνουμε μπάνια και γάργαρες.... ήμασταν τότε πολύ αδύνατες....νομίζω πως παλιά δεν υπήρχαν χοντρά παιδιά....άσχετο.... τα ζουμιά από τις ντομάτες και τα ροδάκινα ακόμα τα θυμάμαι να τρέχουν πάνω στην κοιλιά μου....τι νόστιμα που ήταν!!!
θυμάμαι ακόμη και εκείνες τις τεράστιες σαμπρέλες που είχαν μερικοί αντί για σωσίβιο.....κάναμε αγώνες βουτιάς απ΄την γέφυρα και οι πιο μεγάλοι βουτούσαν απ΄το τέρμα της γέφυρας.....

οι γυναίκες φορούσαν κάτι μπουρνουζέ φουστάνια....όλες νομίζω είχαν τα ίδια....με στάμπα μια άγκυρα......κι οι μπαμπάδες σορτς με καφέ πέδιλο ή ψάθινο παπούτσι με τρύπες για να παίρνει αέρα το πόδι....εμείς φυσικά φορούσαμε τσόκαρα....
η μαμά φορούσε ένα ολόσωμο μαγιό με λουλούδια κι ένα καπέλο σαν της Βλαχοπούλου......ας μη σας κουράσω άλλο με τις αναμνήσεις μου ....
απλά θυμήθηκα πως ο πισινός μου δεν ήταν πάντα μαθημένος να ξαπλώνει σε σεζλόνγκ και δεν είναι τόσο τρομερό να έχεις τις ρίγες της ψάθας αποτυπωμένες στα όπισθεν....καλό καλοκαίρι!!!!!!

4 σχόλια:

alterego είπε...

Πολυ ευχαριστες αναμνησεις περιγραφεις Ελλη.
Καλο Σαββατοκυριακο

Δέσποινα είπε...

καθόλου δε μας κούρασαν οι αναμνήσεις σου! Ήταν τόσο ωραία τότε, τουλάχιστον έτσο μας φαίνονται τώρα που αν δεν έχει όλα τα κομφόρ η παραλία δεν πάμε...μήπως να αναθεωρήσω τελικά για τη σεζλονγκ; Καλό καλοκαίρι Έλλη μου!

Ανώνυμος είπε...

ψάθα Έλλη από πάντα... και να ψήνεσαι κάτω απ΄τον ζεστό ήλιο, να τρέχει ο ιδρώτας σου ποτάμι και τότε μεμιάς να μπαίνεις ξανά στη θάλασσα να δροσιστείς για λίγο και πάλι έξω, στην ψάθα για να συνεχιστεί το μαύρισμα... και μην κοιτάς τότε είχε και αρκετό χώρο στην παραλία τώρα...ο ένας πάνω στον άλλον κυριολεκτικά, ειδικά τα σαβ/κα...

πολύ-πολύ όμορφες οι αναμνήσεις σου Έλλη!!!!...ήταν σαν να τις ζούσα μέσα απ' την περιγραφή σου κι εγώ! φιλάκια, καλό απόγευμα :-)))))

ELENI είπε...

καλο καλοκαιρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!