Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Το παγωμένο σαλόνι!

 


Κάτι τέτοιες μέρες ετοίμαζαν οι μάνες μας το σαλόνι του σπιτιού!
Το κλειστό παγωμένο δωμάτιο άνοιγε για τα Χριστούγεννα και μαζί μ' αυτό άναβε κι η σόμπα ! Στολίζαμε το δέντρο τουρλού τουρλού με χρωματιστά λαμπιόνια, μπαμπάκια  αστραφτερές μπάλες και χρυσές γιρλάντες!  Στην κορυφή δεν είχαμε αστέρι και βάζαμε ένα άλλο στολίδι σαν μακρόστενη λάμπα με στρας, ασημένιο !  Στο τραπέζι γέμιζαν οι φοντανιέρες διάφορα κεράσματα που δεν μας άφηναν να τα φάμε λες και δεν θα περίσσευαν για τους καλικάντζαρους! Η μάνα μου γέμιζε το σπίτι σεμεδάκια, καρεδάκια, κοφτά, πλεκτά, κεντητά όλα τα προικιά κολλαρισμένα και στρωμένα παντού κι ο μπαμπάς το ψυγείο και τα ντουλάπια λιχουδιές!
Τα Χριστούγεννα μου μυρίζουν χουρμάδες, σαν φυστικ και παστουρμά. Έχουν γεύση μελιού, κάστανου και καρυδιού! Έχουν άρωμα φλούδας πορτοκαλιού στη σόμπα , σιμιγδαλιού και καβουρντισμένου αμύγδαλου . Κάθε χρόνο περιμέναμε τα δώρα μας αγορασμένα από τον Λαμπρόπουλο στο κέντρο και πολλές φορές από τον Σακάλογλου στον Άγιο Φανούριο. Από κει μου είχε φέρει δώρο μια τάξη σχολείου που είχε θρανία με κολλημένα πάνω μικροσκοπικά τετράδια, πίνακα και μαθητές μικρά κουκλάκια! Μια άλλη φορά ένα πλυντήριο ρούχων για τις κούκλες κι αυτό απ' τον Σακάλογλου! Έφτιαχνα ψεύτικα δώρα με παλιά κουτιά και γυαλιστερές κόλλες και γέμιζα κάτω από το δέντρο να φαίνονται πολλά!
Τώρα κοιτάζοντας το φανταχτερό δέντρο μου πεθύμησα εκείνα τα μπαμπάκια που το ομόρφαιναν και κείνους τους κιτς πλαστικούς αγιοβασίληδες με τ' ασορτί ελαφάκια που ξεφούσκωναν απ' την ζέστη της σόμπας! Έπιασα κι εγώ λίγο βαμβάκι και στόλισα μερικά κλαδιά έτσι γιατί η ευτυχία βρίσκεται στ' απλά πράγματα και περισσότερο στους ανθρώπους που αγαπάμε και σ' αυτούς που αν κι έφυγαν από κοντά μας θα ζούνε πάντα στην σκέψη μας σαν στολίδια σε κάποιο χριστουγεννιάτικο κλαράκι !!!
🌲⭐🧡⭐🌲

Δεν υπάρχουν σχόλια: