Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

γκρίκλις καπούτ... ταμάμ??

ας μιλήσουμε και λίγο σοβαρά σήμερα....τα έχω πάρει στο κρανίο, στην κράνα,στο φελέκι πως να το πω...στο μαι χεντ που λένε....ελπίζω να καταλαβαίνετε ελληνικά γιατί τώρα τελευταία έχω κι εδώ τις αμφιβολίες μου....ξαφνικά όλοι γίναμε αγγλομαθείς....θα μου πεις εδώ σε λίγο θα μιλάμε τούρκικα με τόσα σήριαλ που βλέπουμε το αγγλικό σε πείραξε; βρε δεν με πειράζει μάθε γλώσσα κι άστηνα κι άμα πεινάσεις πιάστηνα αλλά λέω τώρα εγώ....τόση μόρφωση μέσα στο φατσοβιβλίο μου ρχεται βαριά ρε γαμώτο....δεν μπορώ τα γκρίκλις δεν τα μπορώ....και άντε να γράφουν οι μετανάστες και άντε να γράφουν τα παιδιά .... που τα μαθες μαρή τα γκρίκλις κοτζαμάν γυναίκα ; βρε χριστιανή μου μη με παιδεύεις να διαβάζω μια γλώσσα που δεν υπάρχει....να ξερες πόσο με δυσκολεύεις...αν είσαι του αγγλικού γράφε τουλάχιστον αγγλικά να τα μεταφράζω...απ΄την άλλη ξέρω συνήθεια είναι ...μάλλον από τα κινητά ξεκίνησε   και δεν μπορώ να σας κακιώσω κι όλας....αλλά κάντε μια προσπάθεια parakalo poly giati exoume toso wraia glwssa gia thn petame sta skoupidia.....διαβάστε αυτό σας παρακαλώ και μη μου θυμώνετε:



Ο Ξενοφών Ζολώτας ως πρέσβης της της ελληνικής γλώσσας εκφώνησε ενώπιον του ΔΝΤ ένα λόγο στα ελληνικά χρησιμοποιώντας την αγγλική, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση
Έκπληξη προκάλεσε ο Ξενοφών Ζολώτας, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας, από τον απροσδόκητο λόγο του στις 26 Σεπτεμβρίου 1957, ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε μία από τις πιο ουσιαστικές του ενέργειες για την προβολή της ελληνικής γλώσσας. Ο εκλιπών, μίλησε ελληνικά και τον κατάλαβαν όλοι γιατί χρησιμοποίησε ατόφια την αγγλική γλώσσα! Επακολούθησε ανυπόκριτος ενθουσιασμός και χειροκροτήματα από όρθιους τους συνέδρους. Την επομένη είχαν πρωτοσέλιδο το λόγο του οι "New York Times" και η "Washington Post", περνώντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ότι η ελληνική γλώσσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Μάλιστα, τόση ήταν η εντύπωση, που προκάλεσε η πρώτη αυτή ομιλία στα αγγλικά, ώστε ο τότε Πρόεδρος της Διεθνούς Τράπεζας, Γιουτζίν Μπλάκ, τον παρακάλεσε και σε επόμενη ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας να μιλήσει πάλι αγγλικά, αλλά με ελληνικές λέξεις, κάτι, που επανέλαβε το 1959.
Ο ίδιος ο Ξενοφών Ζολώτας ανέφερε σχετικά: "Βέβαια τη δεύτερη φορά ο λόγος είχε περιεχόμενο ουσιαστικό . Αναφερόταν στην ουσία: για το νομισματικό και οικονομικό πρόβλημα της εποχής". Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι
οι πατέρες της αμερικανικής ανεξαρτησίας, ο Ουάσιγκτον, ο Τζέφερσον, ο 'Ανταμς και άλλοι όταν συνέτασσαν το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1787, είχαν προτείνει η γλώσσα του νέου κράτους να είναι η ελληνική, προς τιμή της γλώσσας του Έθνους εκείνου, που πρώτο γέννησε τη Δημοκρατία και τη διέδωσε στον κόσμο. Μία ψήφος , όμως ήταν αρκετή για να προκριθεί η αγγλική.

Ο λόγος του 1957

Kyrie,
I eulogize the archons of the Panethnic Numismatic Thesaurus and the Oecumenical Trapeza for the orthodoxy of their axioms methods and policies, although there is an episode of cacophony of the Trapeza with Hellas.
With enthusiasm we dialogue and synagonize at the synods of our didymous Organizations in which polymorphous economic ideas and dogmas are analyzed and syntherized.
Our critical problems such as the numismatic plethora generate some agony and melancholy. This phenomenon is charateristic of our epoch. But, to my thesis we have the dynamism to program therepeutic practices as a prophylacis from chaos and catastrophe.
In parallel a panethnic unhypocritical economic synergy and harmonization in a democratic climate is basic.
I apologize for my eccentric monologue. I emphasize my eucharistia to your Kyrie to the eugenic and generous American Ethnos and to the organizers and protagonists of this Ampitctyony and the gastronomic symposia.
                                       http://news.pathfinder.gr/greece/news/68244.html

2 σχόλια:

~reflection~ είπε...

Το εν λόγω κείμενο το είχα προωθήσει τους μαθητές μου στην πρώτη αναφορά που κάναμε στα greeklish...

Επιμενουν να γραφουν ετσι..
μα..
οι ίδιοι μαθητες είναι που πήραν μερος σε διαγωνισμό Μαθητικής Ποίησης και διακρίθηκαν..

Επαψα να τους παω κόντρα..

θεωρησα πως είναι "Μόδα που θα περασει".. οπως τα 7 σκουλαρίκια στο ένα αυτάκι..

κατακρίνω τους Ενηλικες που λόγω Ανορθογραφίας καταλήγουν στα greeklish μπας και σώσουν όσα δε σώζονται...

Υπογράφω το κείμενό και την αγανάκτησή σου....

Αμετρητα Φιλιά..

ΜΑΡΙΒΙΛΗ ΤΣΟΛΑΚΟΥ είπε...

Ελλη μου η δικαιολογία όλων, ειδικά στο φεις μπουκ ειναι οτι ο τπολογιστης τους υποστηριζει μόνο αγγλικους χαρακτηρες ή οτι έχουν περάσει τα αγγλικά windows. Μπούρδες!!

Αφου είμαι στην Ελλάδα και είμαι Ελληνίδα ποιός ο λόγος να βάλω αγγλικά windows καλε;;;Χάθηκαν οι μεταφραστες;;; χαχα

Συμφωνώ κι εγω μαζί σου, είναι ενοχλητικό και πολύ μα πολύ κουραστικό!!